O meni

Dr. Borut Fonda, dipl. kond. tren., mag. kin.

Sem nekdanji gorski kolesar v olimpijski disciplini kros. Po končani karieri tekmovalca sem sodeloval s kolesarji na področju kondicijske priprave in kot svetovalec za optimizacijo položaja na kolesu. Diplomiral sem na Fakulteti za šport v Ljubljani s področja kondicijsko treniranje in magistriral iz Aplikativne kineziologije na Univerzi na Primorskem s področja fiziologije športa.

Po študiju kineziologije sem doktoriral na prestižni Univerzi v Birminghamu v Veliki Britaniji, z raziskovalno usmerjenostjo v biomehaniko, motorično kontrolo in ergonomijo med kolesarjenjem. Cilj mojega raziskovanja  je še vedno razvoj novih smernic za optimizacijo biomehanike kolesarjenja in položaja telesa, ki za vhodne parametre upošteva razlike med posamezniki in njihovimi potrebami.

Sem tudi avtor večkrat nagrajenega patenta premične sedežne opore ter avtor številnih znanstvenih in strokovnih publikacij s področja motorične kontrole, biomehanike in ergonomije med kolesarjenjem. Veljam za enega bolj cenjenih in prepoznavnih biomehanikov kolesarjenja na svetu.


absoluteBLACK Science Lab

S podjetjem absoluteBLACk sodelujemo pri razvoju novih produktov in testiranju obstoječih. Z lastnim laboratorijem je podjetje absoluteBLACk eno izmed vodilnih na svetu pri lansiranju inovativnih izdelkov v kolesarstvu.


Reference

Tadej Pogačar – zmagovalec dirke po Franciji 2020
Team UAE – uradni sodelavci za biomehaniko celotne ekipe
Jaroslav Kovačič
Jaroslav Kovačič, profesionalni triatlonec
Tim Podlogar – kineziolog znanstvenik

Profesionalna ženska ekipa ALE-BTC Ljubljana
Preko 50 triatloncev, ki so končali Ironman

Številni World Tour profesionalni kolesarji, ki jih ne smemo izpostavljati poimensko

Mediji

24ur – POP TV – Prispevek o delu Fonda Sport Performance na Tour De France 2020.

runda.si – Borut Fonda o delu z UAE Emirates