Revolucija zaviranja s ploščicami GRAPHENpads

Že mogoče, da prehod na disk zavore pri cestnih kolesarjih ni bil tako gladek, kot so si nekateri proizvajalci želeli, ampak to ne pomeni, da kvaliteta zaviranja ni pomembna. Zanimivo pa, da je kar nekaj velikih proizvajalcev potem, ko so uspeli uvesti disk zavore na praktično skoraj vsako cestno kolo, pri razvoju zavor v celoti zaspali. Govorimo predvsem o zavornih ploščicah. Redno se namreč dogaja, da se zavore pregrevajo in ne zavirajo kot bi mogle.

V podjetju absoluteBLACK smo naredili pravo revolucijo. Zavorno zmes smo razvili skoraj iz nič. Baker je zamenjal grafen – material, ki svojih frikcijskih lastnosti ne spremninja v odvisnosti od temperature, vlage in ostalih mehanskih lastnosti. Ploščica ima t.i. plavut, ki ima luknje rezane pod kotom, kar omogoča večji pretok zraka za ohlajanje. V celoti so prebarvane z posebno barvo, da še več toplote prehaja iz zavornega stika v zrak.

Zavorne ploščice boste našli tudi v kolesih profesionalnih kolesarjev – pa ne sponzorsko, ampak v ‘tajnosti’. Ploščice so tako dobre, da jih tekmovalci v lastni režiji kupujejo in uporabljajo na ključnih tekmah.

Pregrevanje? Ne hvala! Poglej si spodnjo sliki in preveri razlike v temperaturi pri enakem testu.

GRAPHENlube – najboljše mazivo za verigo

S podjetjem absoluteBLACK sodelujem že vrsto let in eden izmed rezultatov našega sodelovanje je tudi GRAPHENlube. Gre za mazivo na osnovi voska z dodatkom grafena. Grafen je material z visoko stopnjo trdnosti, ki se v mnogih industrijah pojavlja kot odlično sredstvo za zmanjševanje frikcije med plastmi. Na splošno velja za eno najpomembnejših odkritij na področju kvantno mehanskih pojavov v tem stoletju.

V GRAPHENlube mazivu je osnova parafin in voda, ki sta kemično zmešana tako, da ko voda po nanosu na verigo izhlapi, parafin ostane v svoji prvotni obliki, ki ni trda. To verigo ščiti pred umazanijo in poskrbi, da mazivo ostane na verigi dalj časa. Dodatki grafena in nano-diamantov pa poskrbijo za minimalno frikcijo, kar se kaže v manjših izgubah moči in manjši obrabi pogonskega sklopa.

V spodnjem posnetku si lahko pogledate pogovor znanega kolesarskega novinarja in enega vodilnih znanstvenikov na področju raziskav povezanih z grafenom.

Fonda SP na Tour de France 2020

Imenitna zmaga Tadeja Pogačarja na največji kolesarski tekmi na svetu – Tour de France – je imela tudi naš doprinos. S Tadejem in ekipo UAE Emirates sodelujemo od začetka sezone pri optimizacije drže na kolesu in zmanjševanje frikcijskih izgub pogonskih delov kolesa.

V času same dirke so nas obiskali tudi iz televizije POP TV in za 24ur pripravili prijeten prispevek o naših inovacijah, ki jih je letos na Dirki po Franciji uporabljalo kar 7 ekip.

Preberi več “Fonda SP na Tour de France 2020”

Bike fitting za kolesarski dosežek [video]

Drugi video iz serije izobraževalnih prispevkov na temo bike fittinga. Zakaj je pomembna pravilna nastavitev sedeža za produkcijo moči in ekonomičnost gibanja. Poglej si video predstavitev in predlagaj nove vsebine v komentarje.

Izbira pravega sedeža

V zadnjem času se pri prodajalcih sedežev vse pogosto uveljavlja meritev razmaka sednih kosti, ki v grobem klasificira širino medenice. Sicer sam pristop ni sporen, vendar bi v osnovi veljal zgolj za kolesarje, ki sedijo izrazito pokonci. Naslednji problem je, da se meritev izvede, ko so noge postavljene paralelno, kar pa je v nasprotju s kolesarjenjem, ko se dinamično in izmenično noge premikajo. Ravno zaradi slednjih razlogov v našem laboratoriju ponujamo dinamično meritev razporeditve pritiska na sedežu med kolesarjenjem.

Preberi več “Izbira pravega sedeža”